Varno rokovanje s hrano

Hrana je nepogrešljiva za vsakogar, uživamo jo vsak dan, s tem pa ima tudi velik vpliv na naša življenja. Tega se zavemo predvsem takrat, ko je s hrano kaj narobe, kar se pokaže tudi na našem zdravju ali počutju. V najslabšem primeru gre lahko za prenos virusov in bakterij, zato moramo s hrano rokovati varno in premišljeno. V poštev pride zaščitna oprema, vedno pa moramo misliti tudi na ustrezno embalažo – še posebej to velja tam, kjer se ukvarjamo s pridelavo in predelavo ali s prodajo hrane.

Zanimivo je, da so najbolj kritična pogosto tista živila, ki niso tako občutljiva in se lahko prodajajo brez posebne embalaže. Ravno ta so najbolj dovzetna za vdor raznih groženj iz okolja. To velja recimo za sadje in zelenjavo. Lična embalaža za jagode recimo lepo predstavlja svojo vsebino in s tem poskrbi za ustrezno prezentacijo, ni pa nujno, da nudi tudi dobro zaščito. Embalaža za jagode je pogosto kar košarica, v kateri so sadeži izpostavljeni okolju – jagode so namreč dovolj odporne, da jih ni treba posebej pakirati, kar pa pomeni, da jih moramo naknadno ščititi pred škodljivimi vplivi in pred uporabo dobro oprati. Seveda embalaža za jagode ni edini primer, podobno velja za druga manj občutljiva živila.

Veliko odgovornost za varno hrano sprejemajo tisti, ki se ukvarjajo s pridelavo in prodajo, a na vsakem koraku mora biti rokovanje prilagojeno živilom. Zato uporabljamo rokavice za enkratno uporabo, ki so nepogrešljive v živilski industriji ter pri prodaji, pa tudi v gostinstvu in navsezadnje v domačem gospodinjstvu. Rokavice za enkratno uporabo moramo imeti vedno pri roki, saj jih pogosto potrebujemo. V nekaterih okoljih so stalno v uporabi, ponekod pa uporabljamo tudi kakšne posebne rokavice. Tako se recimo posebne rokavice za enkratno uporabo uporabljajo pri rokovanju s kruhom, pecivom in drugimi pekovskimi izdelki. V vsakem primeru je treba izbrati opremo, ki je ustrezna glede na živila, s katerimi rokujemo.